Hopp til innholdet

Bekymringstid

Ta tankene til fange

Bekymringstid er problemløsningstid. Mange mennesker går konstant rundt og kjenner seg stresset. For noen er stresset udefinert. De vet ikke alltid hvorfor de kjenner seg urolige. Andre vet hvilke problemer som plager dem og lar tankene jage etter løsninger til enhver tid. Tankekjør kan stjele ens søvn og gleden over gode øyeblikkene en kunne hatt. – Hvis ikke…

Du kan legge bekymringstid i din kalender

Ved å sette av en fast tid på dagen til å skrive ned bekymringene blir det lettere å gi slipp på dem. Få varsel på telefonen. Legg det inn i kalenderen. 15-30 min er ofte anbefalt. Prøv å unngå tanker som bekymrer deg rett før leggetid. Velg heller et tidspunkt når du sannsynligvis vil være våken, tenke klart og vise selvmedfølelse.

Kan du minne deg selv om at du har bekymringstid?

Selv om bekymringstid opptar en luke i kalenderen, vil du oppdage at det også frigjør tid! Resten av tiden kan du legge dem bort og dermed være tilstede i øyeblikket. Du trenger ikke grave deg ned eller huske på det som er vanskelig til enhver tid. Blir du minnet om noe du engster deg over kan du skrive det ned i boken, slik at du husker det når bekymringstiden kommer. Minn deretter tanken om at du har satt av tid til dette senere. Du har tid til å tenke på andre ting også. Etterhvert vil tanken bli vant til dette og tro på deg når du forteller at den må vente med de stressende temaene.

Kvalitetstid med deg selv

Sett deg godt tilrette på et trygt sted hvor du slapper av. Et stearinlys, noe godt å drikke og et pledd kan gi en opplevelse av støtte i prosessen.

Noen foretrekker å bekymre seg alene, andre foretrekker å være sammen med noen. Vi trenger begge deler. Det er godt å få hjelp til å reflektere over utfordringene med en god venn, coach eller psykoterapeut. De dagene en sitter alene kan en tenke på hva gode venner ville sagt. Mennesker som tror på Gud kan notere seg hva de opplever at Han har å si. For å løfte deg selv opp er det også anbefalt å skrive takknemlgihetsdagbok.

Finn frem penn og papir

Skriv ned bekymringene dine! Du blir mer bevisst når du skriver. Noen opplever at de er spesielt godt i kontakt med sansene om de skriver med penn. Kjøp gjerne en fin bok til bekymringene dine. For å komme i gang med prosessen kan du hente inspirasjon fra spørsmålene i rubrikken under eller de du finner i innlegget «ta tankene til fange«.

Dersom det dukker opp bekymringstanker utenfor det planlagte klokkeslettet, kan du fortelle deg selv at du har satt av tid til å tenke på dette senere. Etterhvert vil tanken tro på det du sier og falle til ro i øyelikket. PS: Det er lov å åpne den utenfor bekymringstid for å skrive ned tanker som dukker opp så du slipper å huske på dem.

SPØRSMÅL TIL DIN BEKYMRIGSTID:

1) Hvilke tema dukker opp i tankene dine?

2) Hva hender om det du bekymrer deg for faktisk skjer?

3) Hvor sannsynlig er det at dette skjer?

4) Er der andre perspektiver på saken?

5) Hva kan gjøres i denne situasjonen?

6) Når kan du gjøre noe med det?

7) Hvem/hva kan gi hjelp og støtte?

8) Avklar forventninger: Definer hva som er dine ønsker og hva du trenger(krav)!

9) Er det noe du kan gjøre for å legge fra deg bekymringene?

10) Hva ville andre sagt for å trøste? Hva godt kan jeg si/gjøre/tenke på for å oppmuntre meg selv i denne situasjonen? Hva ville en god venn sagt? Hva vil Gud si til meg?

Å forsone seg med livets smerte

Av og til er det ikke noe en kan gjøre med den vanskelige situasjonen en står i. Da kan bekymringstiden lede deg inn i prosesser som krever at du forsoner deg med livets realiteter. Noen ganger er det nødvendig å sørger over tap, erkjenne skyld, gi slipp på noe, ta imot trøst eller nåde.

Det er ikke nødvendig å gå igjennom slike prossesser alene. Gi deg selv lov til å snakke med noen du kjenner deg trygg på!