Sorg
Sorg er en prosess som følger en form for tap. James & Friedman definerer sorg slik: «Sorg er alle de ofte motstridenede følelsene som skyldes en endring eller en slutt på et kjent livsmønster i livet«(2012:86). Endringer innebærer tap av det som er trygt og velkjent. Alle mennesker opplever en rekke tap gjennom livet. Noen tap er mer smertefulle og kompliserte enn andre. Disse tapene vil kreve at kroppen jobbe seg gjennom en rekke tanker og følelser i emosjonelle prosesser.
En dyp sorg trenger tid
Forskere har gjenkjent en rekke stadier og prosesser hos mennesker i sorg. Enhver sorgprosess er unik. Ikke alle opplever at sorgen er lineær og beveger seg fra et stadiet til et annet. Det kan likevel være godt å kjenne til de ulike stadiene, slik at en kan kjenne seg igjen og oppdage at det en kjenner på er normalt og nødvendig. Kubler-Ross definerte 5 stadier i 1969. Fornektelse, sinne, forhandling, depresjon og aksept. I 2019 definerte Davd Kessler en sjette etappe; å gi mening til tapet.
Fornektelse
Det kan ta en stund før vi helt klarer å forstå at tapet er reelt. Tapet kan gi en sjokkreaksjon preget av vantro, hvor det hele oppleves uvirkelig. I stedet for å kjenne på sorgen, kan en da oppleve seg følelsesløs og tom.
Sinne
Sinnet er en emosjon som kan dukke opp når vi hadde trengt at ting var annerledes. Det kan være knyttet til opplevelsen av urettferdighet. En kan kjenne sinne mot den en har mistet, mot verden, Gud, samfunnet eller mennesker en har en eller annen relasjon til.
Fohandlinger
«Hva om» -spørsmålet dukker opp. En angrer og ønsker at en hadde gjort ting annerledes. «Hva om jeg hadde vært mer elskverdig…?» «Hva om jeg heller hadde….?»
Depresjon
Etter hvert vil en kjenne tristheten i kroppen. En følelsesmessig smerte og opplevelse av tap og tomhet. Dette kan oppleves som om kroppen er tom og tom for energi.
Aksept
Mening
Oppdraget til den som er i sorg
Å definere stadier av sorg kan få oss til å tro at vi skal gå fra det ene til det andre. Mange opplever tvert i mot at sorgen er sirkulær og dynamisk. En kan velge å tenke at den sørgende har fire oppgaver: å erkjenne hva en har mistet, gjennomleve følelser, utvikle nye måter å leve på og flytte den følelsesmessige energien over fra det som var til det som er.
Å kjenne på følelser krever at du har ressurser til å stå i dem
Følelser kommer som bølger. De blir stadig mer intense før de igjen flater ut og gir slipp. Liksom det er fornuftig å frykte kraftige bølger, kan det være fornuftig å frykte sterke følelser. En trenger noe å holde fast i for å komme seg gjennom. Dersom en frykter følelser kan en oppleve at kroppen har en mekanisme til å stramme musklene i det en emosjonell bølge er på vei. Noen opplever at de på den måten slipper å kjenne følelsen like sterkt. Dessverre kan dette føre til at det dannes et emosjonelt trygg hvilket etter hvert kommer til syne som kroppslige smerter. Dersom du opplever det vanskelig «å surfe» på de emosjonelle bølgene, kan det være nyttig å besøke en psykoterapeut for utvikle slike ressurser.
Rom for sorg
Ta oppgjør med andres utsagn og myter om sorg
Bestem deg for hvordan du vil og ikke vil jobbe med din sorg
Kjennetegn på komplisert sorg
Mennesker som har opplevd tap i barndommen kan ofte oppleve hva vi kaller «en komplisert sorg». Det vil si at en kjenner en dyp vedvarende smerte og lengsel, vanskeligheter med å akseptere tapet, følelsen av at livet er meningsløst, glede oppleves umulig, tilbakevendende følelse av sinne, bitterhet eller urettferdighet. En kan oppleve at tanker om den en har mistet forstyrrer evnen til å gå videre. Hverdagslivet kan bli ødelagt av bekymring og unngåelse. Dersom du opplever at din sorg er komplisert, er det viktig å søke støtte for å jobbe deg gjennom smerten.
Du trenger ikke gå gjennom dette alene
Det finnes mange måter å bearbeide sorgen på. De fleste har glede av å gå gjennom denne prosessen sammen med andre. Du kan oppsøke en sorggruppe eller kontakte legen for tilbud i din kommune. Du kan også søke hjelp i det private. Jeg vil gjerne bli med deg i prosessen om du kan tenke deg det! Hos meg er det kort ventetid og du trenger ingen henvisining.
MYTER / UTSAGN ANDRE KAN FINNE PÅ Å SI TIL DEN SOM ER I SORG:
«Ikke vær lei deg!»
«Du kan erstatte tapet.»
«Sørg i ensomhet!»
«Tiden leger alle sår.»
«Vær sterk!»
«Hold deg sysselsatt! Fyll kalenderen!»
«Ta deg sammen!»
«Ikke bryt sammen nå!»
«Behersk deg!»
«Ta deg selv i nakken»
«Vi forstår hvordan du har det!»
«Vi er takknemlige for at du har andre barn.»
«Livet går videre!»
«Han har det bedre der han er nå!»
«Alt forandrer seg.»
«Gud gir oss ikke mer enn vi kan håndtere.»
«Bli ikke sint på Gud!»
«Pass deg for å si slike ting, du kan bli bitter!»
«Tenk positivt!»
(hentet fra James Friedman 2012 s.64)
Kilder:
Janina Fisher, Ph.D. Grieving a Lost Childhood: A Somatic Approach to Healing Old Wounds, webinar Sensorimotor Psychotherapy Institute October 20, 2023 John W.James Rusell Friedman, Sorgbearbeiding, En handlingsplan for følelsesmessige helbredelse ved seperasjon, dødsfall og andre tap, 2003-2012 Marianne Davisen-Nilsen og Nini Leick, Den nødvendige smerte. Om tab, sorg og adskillesesangst.2003VELKOMMEN!
Send en sms eller mail!
Integrativ Psykoterapi
Heledeg terapi og veiledning v/ Bergithe Torp Bø
Samtalesenteret ved Gjestebrygga, Grimstad
TLF: 46 96 16 48
mail: post@heledeg.no
Portrett fotograf: Silje Lunden Gotehus